header photo

Izleti in pohodi

Srečanje Zasavcev in Savinjčanov na Mrzlici

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI NA
Srečanje Zasavcev in Savinjčanov na Mrzlici
v soboto 14. septembra 2019

Mrzlica je izredno priljubljena izletniška točka, posebej za obiskovalce iz Savinjske doline in Zasavja. S svojimi 1122 metri nadmorske višine je četrta najvišja gora zasavskega hribovja. Z nje je, tako kot s Kuma, izjemen razgled, saj so vsi bližnji vrhovi precej nižji. (povzeto po Hribi.net)

Turo pričnemo pri kmetiji Špajzer, kjer nadaljujemo strmo po travniku navzgor in dalje v gozd. Po gozdni stezi se vzpnemo do koče na Mrzlici ter s tem premagamo nekaj bolj strmih odsekov. Na teh delih poti obstaja nevarnost zdrsa, zato tam hodimo previdno. Od koče je približno pet minut hoje do vrha. Gre za tradicionalno druženje pohodnikov iz dveh slovenskih regij, ki jih združuje prelep planinski svet na Mrzlici in okrog nje.

Spusčamo se po travnati stezi, ki nas pripelje na kolovoz, ta pa do kmetije Špajzer.

Tura v primeru slabega vremena odpade.

ČAS HOJE:  1.5 h, lahka pot
OPREMA: pohodna obutev, palice
HRANA: iz nahrbtnika
ROK PRIJAVE: do četrtka  12. 9. 2019
IZHODIŠČE: kmetija Špajzer ob 8.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE:
Franci Naraks, 041/763-288

Objavil Administrator dne tor, 10 sep 2019
tags:

Pohod: Polhograjska gora

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
na POLHOGRAJSKO GORO 824 nmv
v četrtek, 19. septembra 2019


Vročina poletja je za nami, saj počasi vstopamo v mirnejše vremenske razmere. Gremo na 103. izlet ljubiteljev četrtkov in sicer na območje Polhograjskega hribovja. Naš cilj bo:

  • Polhograjska gora,
  • ogled graščine, v kateri je muzej pošte in telekomunikacij, ki je del
    tehniškega muzeja Slovenije,
  • graščinski park s starodavno lipo in Neptunovim vodnjakom,
  • sprehod skozi polhov doživljajski park ob vznožju Polhograjske gore, pa še marsikaj zanimivega, kar vam bomo povedali in pokazali na sami poti.

Kot vedno, saj je to že naša stalnica, se bomo že na avtobusu dogovorili, v katero skupino se boste po lastni presoji vključili.

Prva skupina bo šla od izhodišča pri graščinskem parku, proti vrhu Polhograjske gore, ki je na višini 824 mnv. Pot je srednje zahtevna in razmeroma strma. Za pot na vrh bomo skupaj s počitki potrebovali okoli 1,30 do 2 ure hoda. Na vrhu Gore, kot jo imenujejo domačini, stoji cerkev s. Lovrenca. Po izročilu je bil zavetnik ubogih, gasilcev, steklopihalcev, likalk in kuharjev. V lepem vremenu se nam na vrhu Gore odpre čudovit pogled na hribovje v ožji in širši okolici. Videli bomo Julijce s Triglavom, pa Savinjsko Kamniške Alpe z Ojstrico in Planjavo. Če boste dobro pogledali boste videli tudi naše hribovje Čemšeniško planino, pa Mrzlico, Kum in še kaj. Sestopili bomo po gozdni cesti , po krožni poti, preko kraja Briše v Polhov Gradec. Pot je krožna in zanjo bomo potrebovali približno 2 uri hoda.

Druga skupina bo šla po ogledu muzeja pošte in telekomunikacij po Blagajevi poti, do čebelarske hiše, spomenika grofu Blagayu, do grajskega vodnega zajetja,od koder se bo povzpela na Kalvarijo. Vrnila se bo preko starega trškega jedra na izhodišče pri graščini. Za pot bo porabila, do 1,30 ure nenaporne hoje. Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: od 1,30 do 4 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne
palice, osvežujoč napitek
VSTOPNINA: za ogled muzeja pošte in telekomunikacij s poročno dvorano Polhovega Gradca je prispevek 1,60 €, če pa želimo še vodiča, pa je prispevek povečan za 20 € vračunana celotna skupina
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok v Polhograjskem domu
DATUM PRIJAVE: do torka 17.09.2019 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 06.50 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), AP Žalec 07.00, Migojnice 07.05 in Zabukovica 07.10 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Objavil Administrator dne pon, 9 sep 2019
tags:

Pohod: Grintovec

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI NA Grintovec
v soboto 24. 8. 2019

Grintovec je z 2558 metri najvišji vrh Kamniško-Savinjskih Alp. Južno pobočje, imenovano Streha, je gruščnato in na nižjem delu delno travnato. Proti jugovzhodu se spušča grebenDolge stene, prepadne pa so stene na zahodu proti Dolcam, jugozahodu proti Suhemu dolu in proti Velikim podom na vzhodu.

S parkirišča pri tovorni žičnici V Koncu se odpravimo v smeri Kokrskega sedla. Pot nekolikonaprej preide iz gozda in nas za tem pripelje na plazovita pobočja pod Kokrskim sedlom. Gruščnata pot, ki poteka pod ostenji Kalške gore na levi in Malim vrhom na desni, naspripelje do Cojzove koče na Kokrskem sedlu. S sedla nadaljujemo desno v smeri Grintovcain Kočne po poti, ki se za krajši čas strmo vzpne. Strmina kmalu popusti in pot nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeriGrintovca. Po rahlem spustu nas pripelje v bolj raven svet, nato se začne prečno vzpenjati proti Strehi Grintovca. Na vrhu prečnega vzpona na razpotju nadaljujemo desno v smeriGrintovca. Razmeroma strma pot nas višje pripelje na južni greben Grintovca, po kateremse nato vzpnemo do vrha.

Tura v primeru slabega vremena odpade.

ČAS HOJE: 8 ur (2.5 ure do Kokrskega sedla) OPREMA: pohodna obutev, oblačila primernavremenu, zadostna količina vode, zaščita predsoncem
HRANA: iz nahrbtnika ali po želji na koči
ROK PRIJAVE: 22. 8. 2019
ODHOD: 4.00 izpred planinske sobe v Migojnicah PREVOZ: z osebnimi avtomobili
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Jure Goršek; 031 255 979, jure.planinci @protonmail.com

Objavil Administrator dne pon, 12 avg 2019
tags:

Tradicionalni pohod ob pomnikih NOB v KS Griže

Krajevna skupnost Griže,
Združenje borcev za vrednote NOB  Griže
in Planinsko društvo Zabukovica

 

Vabijo

v počastitev krajevnega praznika

na

tradicionalni pohod ob pomnikih NOB v KS Griže,

ki bo v soboto, 17.08.2019, ob 9. uri izpred osrednjega  spomenika žrtvam NOB v Migojnicah.

Pot nas bo vodila mimo osnovne šole do pomnika   1. štajerskega bataljona  v spodnjih Grižah, nato mimo spominske table na Goriškovi domačiji in  do  Kotarjeve domačije, kjer bo zaključek pohoda z zakusko.

Informacije: Branko: 051/303-486 in Srečko: 031/344-333

Vljudno vabljeni!

Objavil Administrator dne pon, 5 avg 2019
tags:

Pohod: Slovenjegraško Pohorje

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v  č e t r t k o v »
na   SLOVENJEGRAŠKO POHORJE
v četrtek, 15. avgusta 2019

Tako kot vsa leta je v mesecu avgustu  že tradicionalna tura po Pohorju. Tokrat  gremo na 102. izlet ljubiteljev četrtkov na Slovenjegraško Pohorje. Ni potrebno posebno poudarjati, pa vendar je prav, da vas ponovno spomnimo, da vzamete s sabo  naše in vaše  vnuke, vnukinje, saj je hoja po Pohorju primerna tako za otroke kot tudi za nas četrtkarje. Naše izhodišče za turo bo Partizanski dom pod Malo Kopo 1443 nmv. Pri Partizanskem domu se bomo razdelili v dve skupini.

Prva skupina  bo šla od izhodišča pri Partizanskem domu proti Kremžarjevem vrhu. Pot proti Kremžarjevem vrhu poteka preko Kaštivskega sedla na 1189 nmv . Od tu bomo hodili po gozdni cesti mimo Ertarjevega vrha  1229 nmv in se spustili najprej na Slovenjegraško ali Brneško sedlo 1001 nmv . Nato  pa se bomo malce povzpeli, do Mačkovega križa 1056 nmv. Po južnem pobočju Kremžarjevega vrha se bomo povzpeli na sam vrh, ki je na 1164 nmv. Od vrha pa sledi spust, 10 min hoda, do planinske postojanke pod Kremžarjevim vrhom.  Pot  je od izhodišča do Kremžarice izredno razgibana in bomo zanjo potrebovali 2,30 do 3  ure hoda. Po krajšem počitku se bomo napotili proti Slovenj Gradcu. Našo pot  bomo po potrebi lahko tudi skrajšali v Gradišču, kamor bi lahko prišel po nas avtobus. Tisti, ki pa boste vztrajni in želeli priti do konca, pa boste lahko pot nadaljevali in tako  prehodili celotno traso, do Slovenj Gradca. Celotna pot  bo trajala 4,30  do 5 ur hoda.

Druga skupina  bo šla od Partizanskega doma proti Grmovškovemu domu pod Veliko Kopo 1374 nmv. Za pot  bomo potrebovali 1 do 1,30 ure hoda. Če bo tej skupini  premalo hoje pa se bo lahko sprehodila v okolici Pungarta.

Že uvodoma smo omenili, da je to čas šolskih počitnic zato ne pozabite, da gredo lahko z vami tudi vaši vnuki in vnukinje. Ti nam bodo tako kot vedno doslej polepšali in popestrili naše potepanje po Pohorju.

Pa še nekaj: ker naša pot poteka po slovenski planinski poti ne pozabite vzeti s sabo transverzalni dnevnik.

Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: od 1  do 5 ur
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok v Slovenj Gradcu
DATUM PRIJAVE:  do torka 13.08.2019 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI:  Celje na  AP  Nova vas ( 3 )- poleg Lidla  06.50,  AP Žalec 07.00,  Migojnice 07.05  in Zabukovica 07.10 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS  041 / 763-288 email: franci.naraks@gmail.com  

Objavil Administrator dne pon, 5 avg 2019
tags:

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Veligošek Andrej, GSM: 041 239 983