header photo

Izleti in pohodi

Pohod: Cipernik 1745 m in dolina Ponc

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
» LJUBITELJI ČETRTKOV »
te vabi
na CIPERNIK 1745 m in dolino PONC
v četrtek, 20.07.2017

Vstopili smo v drugo polovico leta in nastopil je čas šolskih počitnic. Zato gredo z nami mladi, vaši vnuki in vnukinje. Kot smo že najavili na zadnjem izletu gremo tokrat  v območje  Triglavskega nacionalnega parka.

Z eno skupino bomo šli iz Krajske gore, do Bedančevega doma pri zgornji vitranški žičnici 1. Po krajšem postanku bomo pot nadaljevali pod žičnico Vitranc 2, ki je bila zgrajena 1958 leta, danes pa ne obratuje več. Ustavili se bomo tudi ob zgornji postaji podkorenske žičnice, da dobite tiste prave občutke kako zgleda start na progi za svetovni smučarski pokal. Po uri hoda prispemo do Mojčinega doma na Vitrancu, ki se nahaja na nmv 1555 m in kjer se nam ponujajo najlepši pogledi na  gornjesavsko dolino, na Karavanke, Visoke Ture, Ziljske Alpe in Karnijske Alpe. Po postanku pot nadaljujemo preko vrha Vitranca 1631 m na Cipernik 1745 m. Sestopamo v dolino skakalnic Planico. Obstaja tudi možnost, da se del poti peljemo s sedežnico,  do zgornje postaje vitranške žičnice, za kar bo potrebno prispevati 7 €.

Druga skupina se bo po ogledu planiškega skakalnega centra,  odpravila po dolini Pišnice v Tamar, kjer si bomo ogledali izvir Save Dolinke s slapom Nadiže.

Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE:

  • za pot v Tamar bomo potrebovali do 1,5  ure hoda , pot ni zahtevna
  • Za pot iz Krajnske gore na Cipernik in sestop v Planico pa 5-6 ur pot je deloma zahtevna pri sestopu v Planico

OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek
HRANA: iz nahrbtnika ali na planinski postojanki Mojčin dom in Tamar
DATUM PRIJAVE:  do torka 18.07.2017 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI:  Celje nasproti parkirišča ( Lidl ) na  AP  Nova vas ( 2 )  06.00,  AP Žalec  06.10,  Migojnice 06.15  in Zabukovica 06.20 ur
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS  041 /763-288, email: franci.naraks@gmail.com    

 

Objavil Administrator dne Wed, 12 Jul 2017
tags:

Pohod: Visoki Kanin

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI PO
VRHOVIH PRIJATELJSTVA
VISOKI KANIN
v soboto 15. julija  2017

Visoki Kanin je najvišji vrh Kaninskega pogorja. Z vrha na katerem stoji križ je lep razgled na zahodne Julijske Alpe in ob lepem vremenu tudi del Tržaškega zaliva v Jadranskem morju.

Z avtomobili se odpeljemo do postaje B in z gondolsko žičnico do postaje D, kjer pričnemo našo pot. Od D postaje se odpravimo levo v smeri proti Visokemu Kaninu, domu Petra Skalarja in oknu v Prestreljeniku (desno Prestreljenik in Rombon). Že po nekaj minutah hoje pa se od nas v levo odcepi pot proti domu Petra Skalarja na Kaninu. Nadaljujemo naravnost po poti, ki nas po krajšem vzponu pripelje na naslednjega razpotje. Nadaljujemo v smeri Visokega Kanina (desno Prestreljeniško okno). Pot se tu nekoliko strmeje vzpne in v pomoč nam je tudi nekaj jeklenic. Pot nas nato pripelje do neizrazitega sedla pod Hudim Vršičem (2474m), kjer je tudi razpotje poti. Nadaljujemo desno, levo pa pelje pot proti domu Petra Skalarja. Pot nato nekaj časa preči pobočja po južni strani mejnega grebena. Sledi nekoliko strmejši vzpon po skalnatem terenu proti grebenu na katerem se nam odpre lep pogled proti Montažu in Višu. Pot po rahlo izpostavljenem grebenu nato poteka proti zahodu in v pomoč nam je tudi nekaj varoval. Sledi kratek spust s pomočjo varoval proti Kaninski škrbini in nato ponovno vzpon proti grebenu. Malo pod vrhom se nam z desne strani priključi še nekoliko zahtevnejša pot z italijanske strani. Do vrha nato sledi samo še krajši vzpon po razglednem grebenu. Vračamo se po isti poti do zgornje postaje kabinske žičnice, ali po dogovoru do planinskega doma Petra Skalarja in potem do postaje B.

ČAS HOJE: od 6-7 ur, zahtevna
OPREMA: dobro uhojeni čevlji, pohodne palice, čelada,zaščita proti soncu in klopom.
HRANA: iz nahrbtnika
DATUM PRIJAVE: četrtek 13. 07. 2017
ODHODI: Migojnice 5.00
PREVOZ : Kombi ali lastni prevoz, stroški gondole 10€( povratna B-D-B )
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Cveto Jančič  041/740-753

 

Objavil Administrator dne Wed, 12 Jul 2017
tags:

Pohod: Krvavica 909m

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI na
KRVAVICA 909 m v
NEDELJO 25.06.2017

Krvavica je 909m visok vrh, ki se nahaja vzhodno od Čemšeniške planine. Z vrha, ki se strmo spušča na vse strani je lep razgled na Posavsko hribovje in del Kamniško Savinjskih Alp. Vrh ima vpisno skrinjico s knjigo in žigom. Je na seznamu vrhov v knjižici 60 vrhov ob 60 letnici PD Zabukovica
Na Krvavico gremo po poti skozi okno in se vračamo mimo Zajčeve koče.

Našo pot pričnemo v nedeljo 25. junija 2017 ob 8.30 uri v Lokah pri Ojstriški vasi.

Kako do izhodišča: Naprej se peljemo skozi Ojstriško vas do kraja Tabor, od tam pa nadaljujemo v smeri vasi Loke. V Lokah pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (levo Zajčeva koča) in cesti sedimo do naslednjega križišča, ki se nahaja za vasjo Loke. Tu nadaljujemo naravnost (rahlo levo) v smeri "Presedle" in cesti sledimo do parkirišča na desni strani ceste, ob katerem opazimo planinske oznake za Krvavico.

V primeru slabega vremena tura odpade.
ČAS HOJE: do vrha cca. 1.20 ure in nazaj cca. 50 minut, skupaj torej cca. 2 uri
OPREMA:  palice, čelada, primerna planinska obutev
DATUM PRIJAVE: do četrtka 22.06.2017
ODHODI: lasten prevoz
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Nataša - gsm 041 399 749

Objavil Administrator dne Sun, 25 Jun 2017
tags:

Soteska RAABKLAMM

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
» LJUBITELJI ČETRTKOV »
te vabi
SOTESKA RAABKLAMM
v četrtek, 18.05.2017

Na zadnjem izletu smo vam obljubili, da gremo v mesecu maju na daljši izlet. Tokrat za spremembo v sosednjo Avstrijo, kjer se bomo sprehodili v soteski Raabklamm . Kako bomo prišli do tja? Seveda z avtobusom. Najprej po  AC proti Mariboru, čez mejni prehod Šentilj proti Gradcu v Avstriji, do mesta Gleisdorf, kjer bomo avtocesto tudi zapustili. Pot bomo nadaljevali, do mesta Weiz, od tu pa proti izhodišču za sostesko Raabklamm, do vasi Mortantsch. Hoje bo približno od 3,5 do 4,5 ure . Pot  zaključimo pri kraju Arzberg, kjer nas bo tudi čakal avtobus. Tisti, ki vam je takšna pot predolga, pa boste prehodili le del poti in se po isti poti tudi vrnili. Za  ta del  poti  bi  potrebovali 1,5 do 2 uri hoje.  Po vrnitvi  iz soteske si bomo seveda, če boste to želeli, ogledali še mesto Weiz. Po postanku in ogledu se bomo odpeljali, do  mejnega prehoda in  naprej proti domu.

Še nekaj značilnosti o soteski Raabklamm :

  • Pot poteka ob porečju in bregu reke Raab, ki je zavarovana in speljana po galerijah in lesenih stopnicah
  • Dolžina poti je caa 10 km in sodi med daljše poti v Avstriji
  • Soteska je podobna tako vintgarju, kot normalni rečni soteski ali grapi
  • Na poti bomo opazovali rastline in živali značilne za to področje
  • Višinska razlika, ki jo  bomo morali premagati med vstopom in izstopom iz soteske znaša  okoli 100 metrov.

Zaradi prehoda meje je možna tudi  mejna kontrola na Avstrijski strani, zato ne  pozabite vzeti s sabo veljavni  osebni dokument, zdravstveno izkaznico in planinsko izkaznico s plačano članarino.

ČAS HOJE:  od 3,5  do 4,5  ure , pot ni zahtevna, poteka po soteski in je tudi delno zavarovana
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek.
HRANA: iz nahrbtnika ali pa kje na poti na naši strani
DATUM PRIJAVE:  do torka 16.05.2017 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI:  Celje nasproti parkirišča ( Lidl ) na  AP  Nova vas ( 2 )  07.00,  AP Žalec  07.10,  Migojnice 07.15  in Zabukovica 07.20 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS  041 / 763-288 email: franci.naraks@gmail.com    

Objavil Administrator dne Wed, 3 May 2017
tags:

Potepanje po "Kostelski planinski poti"

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
Vodniški odsek
vas vabi
v nedeljo, 07. maja 2017,
na krožno potepanje po »Kostelski planinski poti«.

» Prečudovito je romanje ob Kolpi od Starega trga do Osilnice in še naprej ob Čabranki. Strašno smo bili Slovenci zanemarili ta po božje lepi košček naše zemlje in prav po krivici. Zlepa ne poznam lepše soteske in lepše vode kot je Kolpa. Nikoli nisem videl bolj triumfalnega prihoda pomladi kot ob Kolpi…..« France Avčin - Kjer tišina šepeta.

Kostelska planinska pot je pravi orlovski polet, saj nas vodi od Kolpe na razgledna ostenja njenega kanjona. Po robu Kuželjske stene hodimo po gozdnem rezervatu, med redko floro, mimo naravnih znamenitosti- okna, …..

Našo krožno obhodnico bomo pričeli na parkirišču pod vasjo Potok (225 mnm), KT 1, ki leži nad magistralno cesto Kočevje-Petrina-Delnice. Naslednja KT 2 se nahaja ob razvalinah lovskega gradiča in ostankih zg. postaje žičnice na Stružnici (655 mnm). Tu se bosta združili naša in Kočevska planinska pot. Nadaljevali bomo v smeri Kuželjske stene (874 mnm) in si v priložnostni pohodni  kartonček vtisnili žig KT 3. Do naslednje KT 4 - Rake (550 mnm) se bomo strmo spuščali. Tu se bosta ločili naša in Kočevska planinska pot. Spet se bomo spuščali in pod Špičastim hribom prišli tik nad reko Kolpo, nato pa nadaljevali v smeri naselja Laze pri Kostelu (320 mnm) in do znamenja Sv. Antona Padovanskega, kjer se nahaja žig KT 5. Ponovno se bomo morali malce dvigniti in pritisniti v kartonček žig KT 6 na Kosi (480 mnm). Čaka nas samo še spust na naše jutranje izhodišče v Potoku (225 mnm). Celotna pot je primerno označena s Knafelčevimi rdeče-belimi markacijami in smernimi tablami na križiščih.

Obhodnica »Kostelska planinska pot« spada med tehnično lažje poti, vendar je kondicijsko kar zahtevna, saj bomo po njej hodili dobrih 7 ur brez upoštevanja vmesnih počitkov, dolžine je okrog 22 km, cca 1000 m skupne višinske razlike.

Zbor prijavljenih udeležencev bo v Migojnicah pri Domu Svobode ob 6,00 uri, nato pa bomo pobirali planince po dogovoru v Žalcu, Šempetru, Polzeli in še kje.

Vsak udeleženec se pohoda udeleži na lastno odgovornost. Oprema naj bo primerna letnemu času, pogoj so ustrezni pohodni čevlji, pohodne palice so priporočljive; v nahrbtniku naj ne manjka dovolj malice, rezervna oblačila, vetrovka, dežna pelerina,….pa seveda železna rezerva. Na delu poti ni dovolj vodnih virov, zato je potrebno imeti s seboj dovolj tekočine. Priporočamo zaščito proti klopom.

Prijave so zaradi organizacije prevoza obvezne pri  vodji PLV Bogomilu Polavder - Milanu na tel. 041 688 055 ali milan.polavder@gmail.com do vključno četrtka zvečer, 05. maja 2017. V primeru napovedanega slabega vremena bo izlet odpovedan in prestavljen na kasnejši termin.

 

Nasvidenje in srečno na naši obhodnici nad reko Kolpo!  

Objavil Administrator dne Wed, 3 May 2017
tags:

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Veligošek Andrej, GSM: 041 239 983