header photo

Izleti in pohodi

Prečenje Bukovica-Gozdnik-Kamnik-Golava-Hom

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
Odsek za gorsko stražo
vabi na
PREČENJE BUKOVICA-GOZDNIK- KAMNIK-GOLAVA-HOM
v nedeljo, 17.septembra 2017 ob 6.00 uri

Mladinski odsek PD Zabukovica je ob svoji 50.obletnici odseka in ob 30.obletnici plan.taborov izdal spominski dnevnik,v njem je tudi potrebno opraviti eno-dnevno prečenje,na katerega se bomo podali in pobrali vse žige.

Hkrati so to tudi vrhovi naše Savinjske poti,ki letos praznuje 45.obletnico ustanovitve in bomo s tem prečenjem tudi počastili ta jubilej.

Zbor prijavljenih udeležencev bo ob 6.00 uri v Migojnicah pri planinski sobi od tu se bomo podali proti BUKOVICI-584m,nato pa mimo gasilskega doma Zabukovica proti GOZDNIKU-1090m. Na bivaku bomo odtisnili naš drugi žig in pot nadaljevali do Lovske koče pod Gozdnikom-652m(tretji žig),nadaljevali bomo po cesti do sedla, od tu pa nas bo strma pot popeljala na KAMNIK-857m(četrti žig). Z vrha Kamnika se bomo strmo spustili proti Zahomu do odcepa za GOLAVO-834m(peti žig),do bivaka na Golavi bomo potrebovali dobri dve uri hoje. Vračali se bomo mimo lovskega doma pod Golavo do Matk,od tu pa nas čaka še vzpon na HOM-607m(šesti žig) -letos praznujemo 50.obletnico postavitve planinske postojanke na Homu.

Vabljeni ste tudi vsi gorski stražarji in markacisti našega društva,saj bomo izkoristili ta pohod za pregled naših planinskih poti po Savinjski poti.

ČAS HOJE: od 8 do 9 ur

OPREMA:primerna planinska obutev in oblačila, pohodne palice,naglavna svetilka

HRANA: iz nahrbtnika, prva odprta koča bo šele pod Golavo

DATUM PRIJAVE: do sobote 16.09.2017

INFORMACIJE IN PRIJAVE: Andreja-gsm 041-311-139

Objavil Administrator dne Tue, 12 Sep 2017
tags:

Tradicionalno srečanje Savinjčanov, Zasavcev in Laščanov

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na 
TRADICIONALNO SREČANJE
SAVINJČANOV, ZASAVCEV IN LAŠČANOV NA
MRZLICI
ki, bo v soboto 16.09.2017 ob 11 uri.

Dobimo se pri » Špajzerju« pod Mrzlico ob 09.30 uri, od koder bomo nadaljevali pot, do planinske koče na Mrzlici.

Vabljeni vsi člani in ljubitelji narave na pohod in prijetno druženje.

Pohod je primeren za vse starostne skupine.

ČAS HOJE: 1 ura
OPREMA: primerna obutev, pohodne palice
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Srečko Čulk 031/344-333

Objavil Administrator dne Tue, 12 Sep 2017
tags:

Pohod: Javornik nad Črnim vrhom

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
» LJUBITELJI ČETRTKOV »
te vabi
na JAVORNIK NAD ČRNIM VRHOM 1240 mnv
v četrtek, 21.09.2017

Smo na pragu jeseni, ko se začne narava spreminjati v čudovite barve dreves in rastlinja. Naša pot v septembru nas bo vodila, kot smo že najavili na zadnjem izletu na Javornik nad Črnim vrhom.
Kot vedno, do sedaj bomo naše pohodnike razdelili v dve oziroma tri skupine. Prva skupina bo začela pot v Colu proti Vodicam, kjer se ostro v desno odcepi makadamska cesta proti Svetemu Duhu, od tu pa proti zaselku Suhi Vrh. Pot bomo nadaljujevali po gozdu in ko se ta konča se nam bo odprl lep razgled na greben Križne gore. Nato se bomo spuščali in vzpenjali med lepimi domačijami, dokler ne prispemo, do razpotja za Podkraj in Predjamo ter nato po 2 minutah hoje, do Pirnatove koče na Javorniku 1152 nmv. Za to pot bomo potrebovali 3 ure. Druga skupina pa bo šla na pot od kraja Lome, to je od smučišča na Javorniku, do Pirnatove koče. Za pot bo potrebovala 1 uro. Pirnatova koča je tudi postojanka z žigom Slovenske planinske poti.Če bodo vremenske razmere primerne , se bomo napotili od Pirnatove koče še na vrh Javornika, kjer je razgledni stolp. Z njega bomo občudovalir Dolomite, Julijske in Karnijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe ter Snežnik. Ob lepem vremenu pa tudi Tržaški zaliv.Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: s povratkom 2 do 4,5 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek
HRANA: iz nahrbtnika ali na planinski postojanki Pirnatova koča na Javorniku
DATUM PRIJAVE: do torka 19.09.2017 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje nasproti parkirišča ( Lidl ) na AP Nova vas ( 3 ) 07.00, AP Žalec 07.10, Migojnice 07.15 in Zabukovica 07.20 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288 email: franci.naraks@gmail.com          

Objavil Administrator dne Tue, 12 Sep 2017
tags:

Pohod na slovenjegraško Pohorje

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
» LJUBITELJI ČETRTKOV »
te vabi
na SLOVENJEGRAŠKO POHORJE
v četrtek, 17.08.2017

Smo v času dopustov in počitnic, zato lahko  gredo z nami tudi mladi, vaši vnuki in vnukinje. Kot smo že najavili na zadnjem izletu gremo tokrat  na območje Slovenjegraškega Pohorja. Pohod bomo začeli od Grmovškovega doma na Kopah, preko Črnega vrha, ki je tudi najvišji vrh Pohorja 1537 nmv in od tu, do Ribniške koče 1507 nmv. Ribniška koča je na SPP.

Ribniške koče na Pohorju se je zaradi odličnega razgleda in lepe zgradbe oprijel naziv »Kraljica pohorskih planinskih postojank «. Kar pa  se tiče razgleda, je najvidnejši bližnji Jezerski vrh, naprej proti vzhodu je greben Pohorja in del Dravske doline z Mariborom. Na zahodni strani se v bližini dvigata Črni vrh in Velika Kopa, ki veljata za najvišja pohorska vrhova. Na severni strani bomo videli Ribnico na Pohorju, Janževski vrh, Rdeči breg, del Dravske doline z Radljami ob Dravi ter skoraj celotno pogorje Kozjaka Za pot bomo potrebovali 1,45 ure. Iz Ribniške koče gremo, če boste to želeli še na Jezerski vrh in od tu do ribniškega jezera, za kar bomo potrebovali 30 minut hoje.

Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: s povratkom 3,5 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek
HRANA: iz nahrbtnika ali na planinski postojanki Ribniška koča
DATUM PRIJAVE:  do torka 15.08.2017 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI:  Celje nasproti parkirišča ( Lidl ) na  AP  Nova vas ( 3 )  07.00,  AP Žalec  07.10,  Migojnice 07.15  in Zabukovica 07.20 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS  041 / 763-288  email: franci.naraks@gmail.com    

Objavil Administrator dne Thu, 10 Aug 2017
tags:

Pohod: Rombon

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI na
ROMBON
v soboto 20. avgust  2017

Rombon je razgledna gora nad Bovcem. Poznana je predvsem po tem, da je to gora z največ umetno narejenimi rovi v Sloveniji. Med 1.svetovno vojno so na tej gori kopali rove kateri so še vedno vidni in jih je res veliko. Razgled z vrha je zelo lep po zahodnih Julijskih Alpah. Lepo so vidni tudi Mangart, Jalovec in Triglav.

S parkirišča se usmerimo na široko pot, ki se nahaja na nasprotni strani ceste od trdnjave Kluže. Pot, ki se komaj znatno vzpenja nas po nekaj minutah hoje pripelje do vojaškega predora. Ker je predor kar precej dolg nam bo v pomoč čelna ali katera druga svetilka. Za predorom nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Na Robu, 1313. Pot se nato za krajši čas strmo vzpne, nato pa se nadaljuje v rahlem prečnem vzponu z nekaj razgledi proti trdnjavi Kluže. Po približno 30 minutah hoje pa nas pot pripelje do naslednjih vojaških utrdb (trdnjava Fort Hermann).
Naprej nadaljujemo desno v smeri Rombona po poti, ki se vzpenja skozi gozd kar strmo navzgor. Na razpotjih nadaljujemo po markirani poti oziroma se držimo oznak Na Robu, višje pa le še oznak 1313. Po dobrih dveh urah hoje nas pot pripelje do lepe razgledne točke, kjer se nam odpre razgled proti bližnji Jerebici in ostalim goram nad dolino Koritnice. Pot gre nato ponovno v gozd in nas pripelje do razpotja dveh poti. Levo kota 1313, naravnost pa Rombon. Usmerimo se na pot proti Rombonu in sledimo markacijam. Strmina poti nato popusti in pot nas pripelje iz gozda, kjer se nam odpre lep razgled na Bovško kotlino in goram nad njo. Do sedaj lepa pot pa naprej postane komaj vidna. Pot naprej nas pelje čez travnata pobočja po komaj vidni stezici (za lažje orientiranje so nam v pomoč markacije). Sledi prečenje kratkega pasu gozda, nato pa se pot začne vzpenjati po pobočju poraslim z rušjem. Tu nas pot pripelje do stare vojaške mulatjere, kateri sledimo naprej. Vse bolj razgledna pot nas nato pripelje do naslednjih vojaških utrdb. Na tem delu nas pot pelje med obzidji ruševin. Pot na tem delu je zelo dobro markirana tako, da se v labirintu obzidij ne moremo izgubiti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja po mulatjeri, nato pa zavije levo na travnata pobočja. Naprej v zmernem vzponu prečimo mestoma nekoliko bolj strma travnata pobočja (v mokrem nevarnost zdrsa). Pot naprej nas pripelje v manjšo neizrazito dolinico po kateri se vzpnemo do neizrazitega sedelca, kjer se priključimo poti iz Bovca (Za Vrzelno).

Nadaljujemo desno po poti, ki se zelo strmo vzpne čez krajši skok. S pomočjo naravnih oprimkov se povzpnemo stopnjo višje (5m). Na tem delu je potrebna velika previdnost, sploh pri sestopu.

Pot se nato položi in se nadaljuje po vršnem zmerno strmem pobočju gore. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha Rombona. Vračamo se preko Čukle proti trdnjavi Kluže.

ČAS HOJE:  8,5-9 ur  lahka označena pot
OPREMA: dobro uhojeni čevlji, pohodne palice,zaščita proti soncu, svetilka .
HRANA: iz nahrbtnika
DATUM PRIJAVE: četrtek 03. 08. 2017
ODHODI: Migojnice 4.00
PREVOZ : Kombi ali lastni prevoz
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Cveto Jančič  041/740-753

 

Objavil Administrator dne Mon, 31 Jul 2017
tags:

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Veligošek Andrej, GSM: 041 239 983