header photo

Izleti in pohodi

Pohod: Okolica Šmarjeških toplic

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
v okolico ŠMARJEŠKIH TOPLIC
v četrtek, 20. februarja 2020

Pred nami je 108. izlet ljubiteljev četrtkov. Tokrat gremo na Dolenjsko v okolico Šmarjeških toplic,
po eni izmed mnogih, »srčnih poti« .
Kot vedno se bomo že na avtobusu razdelili v dve ali tri skupine in se dogovorili po kateri poti
bomo šli. Naši izhodišči bosta kraj Sevno , kjer je tudi znani center biotehnike in turizma,
kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija ter kraj Otočec. Prva skupina bo potrebovala za pot,
od 3 do 4 ure nenaporne hoje . Start te skupine je v vasici Sevno , od tu pa bomo pot nadaljevali
mimo vinogradov Trške gore, do vrha te gore, ki leži na 428 nmv. Tu se nam bo odprl čudovit
razgled na Gorjance, dolino Krke in Novega mesta. Na vrhu se bomo seznanili z bogato zgodovino
te gore, o romarski cerkvi Marijinega rojstva, o lipi, katere premer je preko 8 m, o Lojzetu Slaku in
še o čem. Nato bomo pot nadaljevali proti Otočcu, mimo Starega gradu Otočec, ki leži na južnem
pobočju Trške gore, vse do Šmarjeških toplic. Druga skupina bo šla po krajši poti iz Otočca, do
Šmarjeških toplic. Pot je nenaporna večinoma po gozdu in zanjo bomo potrebovali dobro uro
hoda. Tretja skupina, pa se bo sprehodila po okolici term in zdravilišča Šmarješke toplice.
Domov se bomo vračali v poznih popoldanskih urah.
Veselimo se druženja in prijateljevanja z vami.
ČAS HOJE: od 1,30 do 4 ure
OPREMA: primerna obutev – planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, dežnik, pohodne palice,
osvežujoč napitek. Ker smo že v sezoni zime, je prav, da ne pozabite v nahrbtnik dati tudi dereze
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok v restavraciji Prinovec v Šmarjeških toplicah
DATUM PRIJAVE: do torka 18.02.2020 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 06.50 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), AP Žalec 07.00, Migojnice 07.05 in Zabukovica 07.10 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288; email: franci.naraks@gmail.com

Objavil Administrator dne pet, 14 feb 2020
tags:

Drameljski tradicionalni pohod

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
Vodniški odsek
te vabi
v soboto, 08.02.2020, slovenski kulturni praznik (Prešernov dan), na v letnem programu PD Zabukovica planiran pohod.

Letos je na ta dan kar precej organiziranih pohodov (zimski pohod na Peco, pohod na Mrzlico, Prešernov pohod Tešanovci, Črni vrh iz Mislinje, Šmohor iz Liboj, Martinov pohod, ……), za enega se je pač bilo treba odločiti- pa pojdimo letos na malce daljši in morda tudi širok Drameljski tradicionalni pohod.

Jutranji zbor pohodnikov bo na AP Žalec ob 6,45 uri, v Dramlje se bomo prepeljali z osebnimi vozili.

Planinsko društvo Dramlje organizira že 39. pohod za krepitev zdravja in v spomin na pohod »legendarne XIV. divizije«, ki je 13. in 14. februarja  leta 1944 osvobajala te kraje.

Dolžina celotne poti je okoli 20 km, od tega okoli 8,5 km po poti »Štirinajste«. Markirana pot nas bo vodila od GD Dramlje - 1. KT mimo rojstne hiše Miloša Zidanška v Straži na Gori – domačija Majger - Kožuh - 2. KT, čez Zgornje in Stare Slemene – domačija Kumšek -  3. KT (daljša pot levo, krajša desno) do Žičke kartuzije, po dolini sv. Janeza do cerkve v Špitaliču, kjer zavije desno v Grušce – domačija Jankar -  4. KT. Vmes bomo obiskali še našo prijateljico Škrbinko, ob celotni poti pa bo verjetno odprto kar nekaj zidanic.

V Žički kartuziji se lahko odločimo  za 2. varianto poti. Pri najstarejšem gostišču v Sloveniji - Gastuž zavijemo proti jugu - smer Dramlje (na drugem ovinku se levo odcepi bližnica za 4. KT), do vrha hriba. Pri hiši Stare Slemene št. 16 zavijemo levo v hrib in uživamo v lepem razgledu na Dramlje in celoten vzhodni del Celjske kotline. Pot po razvodnici med Savo in Dravo pelje do 4. KT v Grušcah.

Pot se nadaljuje preko Vodul na Uršulo do planinske postojanke - 5.KT, kjer je zaključek pohoda, vpis udeležencev ter podelitev značk in priznanj. Po daljšem počitku in druženju se bomo spustili v Dramlje do jutranjega izhodišča (povzeto po vabilu PD Dramlje, nekaj dodano).

Zmerne hoje se bo nabralo za okoli 6 in pol do 7 ur.

Pohod bo v vsakem vremenu in je na lastno odgovornost, oprema naj bo primerna vremenskim razmeram. Hrana je iz nahrbtnika in po želji v planinski postojanki na Uršuli. Vse informacije in prijave so zaradi org. prevoza potrebne  do vključno petka, 07.02.2020 do 12. ure : Bogomil Polavder-Milan 041-688-055, milan.polavder@gmail.com

 

Objavil Administrator dne pet, 7 feb 2020
tags:

Pohod: V "neznano"

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
Ljubitelji četrtkov
te vabi na izlet
v NEZNANO 
v četrtek, 19. decembra 2019

Pa smo na zaključku 9. sezone izletov ljubiteljev četrtkov. Kot običajno je to izlet v   n e z n a n o  - z n a n o. To je že naš  106. izlet.

Skozi vse leto smo se potepali od Primorske, do Prekmurja od Dolenjske, do Gorenjske. Upam , da delim skupaj z vami mnenje, da smo v letošnji sezoni v celoti realizirali program, ter tudi, da smo v veliki meri uresničili vaša pričakovanja. Še posebno smo veseli, da smo skupaj  na svečan način obeležili naš 100. izlet na Kočevskem.

In kam gremo to pot? Kot rečeno v  n e z n a n o . Naš izlet bo zanesljivo zanimiv in bo v naši ožji domovini. Vi pa boste poizkusili ugotoviti kam gremo. Tistega, ki bo ugotovil kam gremo, ga bomo nagradili s priložnostnim darilom. Če vas bo več točno ugotovilo kraj našega izleta v neznano, pa bomo zmagovalca izžrebali.Na našem izhodišču izleta v neznano se bomo po ustaljenem postopku razdeli v dve skupini, če  pa bo potrebno tudi v tri skupine.  Prva skupina bo potrebovala za pot 3 ure hoda, druga skupina pa do 1,5 ur hoda. Po zaključku ture bomo na kratko v sliki in besedi predstavili 9. sezono, prikazali pa vam bomo tudi naš predlog izletov v 10. sezoni.

Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah. Veselimo se druženja in prijateljevanja z vami.

ČAS HOJE: od 1,30  do 3 ure
OPREMA: primerna obutev – planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek. Ker smo že v sezoni zime, je prav, da ne pozabite v nahrbtnik dati tudi dereze
VSTOPNINA:  je možna
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok na poti domov
DATUM PRIJAVE:  do torka 17.12.2019 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI:  Celje na  AP  Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo  07.50 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), AP Žalec 08.00,  Migojnice 08.05  in Zabukovica 08.10 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS  041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

 

Objavil Administrator dne sre, 4 dec 2019
tags:

14. zimski pohod na Kamnik

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
vabi vse planinske prijatelje
na 14. ZIMSKI POHOD
na Kamnik
ki bo v nedeljo, 15. decembra 2019

Kamnik meri 856 mnm, na njem je obnovljen bivak. Prvi je bil zgrajen leta 1974.  Razgled z vrha Kamnika delno zakriva drevje, tako da je razgled veliko lepši iz sedla-Počivalnika (vsaj na Mrzlico in v obe dolini-Kolje in Artišnice)  Vidi pa se cerkvica na Homu, Zabukovica , Britne sele so takoj pod nami, vidi se tudi Gora Oljka , zahodno  je Uršlja gora, severnozahodno Mozirske planine, Dobrovlje. Na zahodu se dviga Golava, zadaj-južno  je Mrzlica, na jugovzhodu pa je Gozdnik.

Zbrali se bomo ob 9.uri na parkirišču pri Sandl v Zahomu, se mimo Baloha preko Tenčeve ravni in mimo plezališča povzpeli na vrh Kamnika. Po odmoru pa se bomo vrnili po isti poti na izhodišče. Ker je to senčno področje Kamnika, je lahko pot pomrznjena, zato bodite primerno obuti in glede na vremenske razmere primerno oblečeni in opremljeni.

Ravno ob tem času (17. decembra) mineva tudi štirinajst  let od smrti planinskega vodnika in prijatelja Privora  Ivana. Njegov pepel smo planinci na njegovo željo razsuli po Kamniku

Objavil Administrator dne sre, 4 dec 2019
tags:

18. spominski Bokotov pohod

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
Vodniški odsek
te vabi na tradicionalni,
že 18. spominski BOKOTOV POHOD,
ki  bo  v nedeljo, 01.12.2019.

Letošnji  pohod bomo s hojo pričeli  na parkirišču v  Pečovniku. Vrnili se bomo malo nazaj po cesti v smeri Celja in se po Pelikanovi poti povzpeli na Grajski hrib-Celjski grad (407 mnm). Po razgledu na Celje se bomo odpravili naprej proti Osenici (453 mnm) in dalje do malce strmejšega in zahtevnejšega Srebotnika (700 mnm). Po opravljenjem žigosanju planinskih dnevnikov nas bo pot vodila direktno na Pečovniško kočo ali po dogovoru opcijsko na Tolsti vrh (834 mnm). Pri koči bomo imeli daljši postanek za malico in prijetno druženje, najbolj ta zagnani boste lahko pohiteli na vrh Grmade (718 mnm) in se vrnili nazaj do koče. Spustili se bomo mimo »plate«, kjer bo po dogovoru krajši postanek, v Pečovnik do naših jeklenih konjičkov. Nabralo se bo za okrog 15-17 km normalne hoje, ocenjene s krajšimi postanki na okoli 5-6 ur.

Zbrali se bomo v nedeljo, 01.12.2019 ob 7,00 uri na parkirišču blagovnice Mercator-bivša Era v Žalcu in se na pokopališču poklonili spominu na naše preminule planinske prijatelje Evo, Bokota, Pavleta, Darkota in ostale, ki jih ni žal več med nami. Nato se bomo z  osebnimi vozili prepeljali do Celja-Pečovnika.

Pohodniki  bodite opremljeni  vremenskim razmeram primerno, tudi malica in železna rezerva naj ne manjkata v nahrbtniku. Pohod bo v vsakem vremenu in je na lastno odgovornost.

Vse informacije, prijave in zaradi organizacije prevoza so nujne do petka zvečer, 29.11.2019: Bogomil Polavder-Milan, 041-688-055, milan.polavder@gmail.com

Objavil Administrator dne sre, 27 nov 2019
tags:

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Veligošek Andrej, GSM: 041 239 983