header photo

Izleti in pohodi

Pohod: Turska gora (2251 m)

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI NA
Tursko goro 2251 m
v soboto 6. oktobra 2018

 Turska gora se dviga v glavnem grebenu Grintovcev med Brano in Rinkami. Nanjo je speljana markirana pot s Kamniškega na Kokrsko sedlo, mi se nanjo odpravljamo iz izhodišča pod slapom Rinka in pot nadaljujemo mimo Frischaufovega doma na Okrešlju do Turskega žleba. Pri prečenju navpičnih sten je nevarnost proženja kamenja, zato je na tem delu uporaba čelad obvezna. Po strmem vzponu po gruščnatem površju nas pot pripelje do razpotja, kjer zavijemo levo v smeri Turske gore in po nekaj klinih dosežemo greben, ki mu sledimo do vrha. Po 4.5-urnem vzponu sledi spust skozi naravno okno Sod brez dna in strmo škrbino Kotliči. Pri spuščanju do Doma na Okrešlju prečimo več melišč ter se po štirih urah hoje vrnemo na izhodišče.

Tura v primeru slabega vremena odpade.

ČAS HOJE:  8.5 h, zelo zahtevna pot
OPREMA: pohodna obutev, oblačila primerna vremenju, samovrovalni sestav (čelada, samovarovalni komplet, rokavice)
HRANA: iz nahrbtnika
ROK PRIJAVE: do sobote  30. 9. 2018
ODHOD: Migojnice, gasilski dom ob 5.00 h
PREVOZ: lasten prevoz
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Cveto Jančič, 041 740 753

Objavil Administrator dne Fri, 28 Sep 2018
tags:

Pohod: 2. dan Smrekovca

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VODNIŠKI ODSEK in
ODSEK ZA VARSTVO NARAVE 
vas vabi

na prireditev in pohod, ki se bo zgodil in kjer se bo dogajal 2. dan SMREKOVCA,

v nedeljo, 23. septembra 2018, v izvedbi »Naravovarstvene zveze Smrekovec«.

V programu planinskih aktivnosti VO PD Zabukovica bi moral v septembru izvesti planinsko turo na Kurji vrh (60 vrhov za 60 let PD Zabukovica); ker mi zaradi tehničnih ovir to ni dano, vas na zgoraj navedeni dan vabim na Smrekovec.

Izhodišče pohoda bo ob 7,30 pri OŠ Ljubno ob Savinji, od koder bomo organizirano odšli na Smrekovec od Atelška čez Pinturjevo. Po prihodu na Smrekovec se bo tam dogajalo marsikaj zanimivega; kulturni program, predstavitev članic zveze z naravovarstvenimi vsebinami, gobarska razstava, pozdrav županov in organizatorjev, druženje z glasbenimi gosti,  smrekovška enolončnica,…..

Na naše potepanje se bomo podali ob 6,15 uri zjutraj iz Zabukovice, ob 6,20 uri iz Migojnic in ob 6,30 uri iz AP Žalec. Po dogovoru lahko koga poberemo tudi drugje. Povabljeni vsi, še posebej VGN in GS.

Oprema naj bo primerna vremenskim razmeram, hrana iz nahrbtnika in v planinskem domu na Smrekovcu. Ne pozabite na »železno rezervo«.

Zaradi organizacije prevoza so prijave obvezne pri PLV- PZS Bogomilu Polavder-Milanu čimprej oz. do vključno petka, 21.septembra 2018.

Nasvidenje in srečno na naših skupnih poteh, Smrekovec vabi !

Objavil Administrator dne Fri, 28 Sep 2018
tags:

Srečanje Zasavcev in Savinjčanov na Mrzlici

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI NA
Srečanje Zasavcev in Savinjčanov na Mrzlici 
v soboto 15. septembra 2018

Mrzlica je izredno priljubljena izletniška točka, posebej za obiskovalce iz Savinjske doline in Zasavja. S svojimi 1122 metri nadmorske višine je četrta najvišja gora zasavskega hribovja. Z nje je, tako kot s Kuma, izjemen razgled, saj so vsi bližnji vrhovi precej nižji. (povzeto po Hribi.net)

Turo pričnemo pri kmetiji Špajzer, kjer nadaljujemo strmo po travniku navzgor in dalje v gozd. Po gozdni stezi se vzpnemo do koče na Mrzlici ter s tem premagamo nekaj bolj strmih odsekov. Na teh delih poti obstaja nevarnost zdrsa, zato tam hodimo previdno. Od koče je približno pet minut hoje do vrha.

Spusčamo se po travnati stezi, ki nas pripelje na kolovoz, ta pa do kmetije Špajzer.

Tura v primeru slabega vremena odpade.

ČAS HOJE:  1.5 h, lahka pot
OPREMA: pohodna obutev, palice
HRANA: iz nahrbtnika
ROK PRIJAVE: do četrtka  13. 9. 2018
IZHODIŠČE: kmetija Špajzer ob 8.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Jure Goršek, 031 255 979, jure.planinci@protonmail.com

Objavil Administrator dne Thu, 6 Sep 2018
tags:

Pohod: Dovžanova sosteska

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
» LJUBITELJI ČETRTKOV »
te vabi
na izlet v DOVŽANOVO SOTESKO
v četrtek 20.09.2018

Tokrat gremo četrtkarji na Gorenjsko, v Dovžanovo sotesko pri Tržiču. Dovžanova soteska sodi med geološko najbolj zanimivih območij v Sloveniji. Nahaja se 3,2 km severovzhodno od Tržiča, kjer jo je tok tržiške Bitrice vrezal globoko v osrčje Karavank. Zaradi ohranjenega nahajališča okamnin, velikega števila fosilnih živalskih skupin in vrst je posebnost v svetovnem merilu. Zato je od leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik.

Prvi del naše poti se bo pričel na parkirišču v Čadovljah, nadaljevali jo bomo po levem bregu Tržiške Bistrice skozi Bornov tunel mimo geološkega stebra, do Doline. Tu si bomo v Razstavno izobraževalnem središču pod strokovnim vodstvom ogledali razstavne eksponate. Vrnili se bomo po isti poti, do parkirišča, kjer nas bo čakal avtobus in se odpeljali v mesto Tržič. Če pa bi koga zamikalo, se lahko dogovorimo za vrnitev po Bencetovi poti, ki je delno zahtevna, opremljena z jeklenico in klini. Za pot od parkirišča skozi Dovžanovo pot z ogledom eksponatov v razstavnem izobraževalnem centru v Dolini in nazaj bomo potrebovali 2,5 ur hoda.

V drugem delu našega potepa po Gorenjski pa bi se v Tržiču sprehodili po starem mestnem jedru in si šli ogledati izredno zanimiv Tržiški muzej. V njem so shanjeni eksponati prepoznavni za usnjarsko dejavnost Tržiča, nekaj eksponatov obrtne dejavnosti in preko 1800 različnih vrst smuči od najstarejših, do smuči , ki so jih imeli oziroma uporabljali naši proslavljeni smučarski tekmovalci kot so: Šlibar, Križaj, Stenmark, Jerman, Košir in drugi. Ogled muzeja bo pod strokovnim vodstvom. Zanesljivo naj ne bo nikogar med nami, ki si ne bo vzel časa za ta ogled bogate dediščine in zgodovine Tržiča.

Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: od 1 do 2,5 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek,
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok v gostinskem lokalu v okolici Tržiča
OBISKI : 

  • Razstavno izobraževalno središče Dolina - participacija za ogled 1 €
  • Tržiški muzej usnjarstva in smuči –participacija za ogled 2,5 €

DATUM PRIJAVE: od sobote 01.09. do nedelje 09.09.2018 in od ponedeljka 17.09.2018 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje nasproti parkirišča ( Lidl ) na AP Nova vas ( 3 ) 07.00, AP Žalec 07.10, Migojnice 07.15 in Zabukovica 07.20 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Objavil Administrator dne Thu, 6 Sep 2018
tags:

Pohod: Donačka gora

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI na
Donačka gora 884m
Sobota 25.08.2018


Donačka gora je vrh, ki se nahaja severno od Rogatca. Z vrha, ki geografsko spada med Karavanke je lep razgled po bližnji in daljni okolici. Donačka gora dva ima med seboj skoraj enako visoka vrhova, zahodnega in vzhodnega. Z zahodnega vrha, kjer je tudi naš cilje, je postavljen visok kamnit križ in se lepo vidi Boč z okolico, ob lepem vremenu pa pogled seže od osrednjih Kamniško Savinjskih Alp do Pohorja.
Našo pot pričnemo v soboto, 25.8.2018, ob 7.00 uri v Migojnicah
Ob 7:00 uri se bomo iz Migojnic odpeljali proti izhodišču našega izleta, Rudijevem domu na Donački gori. Tam se bo naš pohod začel. Pot nas bo vodila po makadamski cesti in kolovozu, vse do začetka pragozda Donačka gora. Nato se bo kolovoz spremenil v peš pot, ki poteka skozi gozd, in nas vodi proti vrhu. Pot se bo počasi vzpenjala do grebena Donačke gore. Tam zavije levo in nas v nekaj minutah vzpona pripelje na zahodni vrh.
V primeru slabega vremena tura odpade.
IZHODIŠČE: Rudijev dom na Donački gori (590 m)
ČAS HOJE: do cilja 1 ura in nazaj 1 ura
OPREMA: palice, primerna planinska obutev
HRANA: iz nahrbtnika, na Rudijevem domu
DATUM PRIJAVE: do četrtka 23.8.2018
PREVOZ : Lastni prevoz
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Gregor - gsm 041 325 102

Objavil Administrator dne Wed, 29 Aug 2018
tags:

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Veligošek Andrej, GSM: 041 239 983