header photo

Izleti in pohodi

Pohod: Po teranovi poti

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
PO TERANOVI POTI
v četrtek, 19. januarja 2023

Novo leto, nove planinske poti, ter prijetna planinska druženja so pred nami v letu 2023. V tem letu, ko začenjamo 13. sezono planinskih pohodov četrtkarjev in četrtkaric, smo pred pomembnim mejnikom naših dejavnosti saj bomo v polletju prišli, do 10.000 udeleženke-ca naših izletov. Ta dogodek bomo še posebno obeležili na svečan način. Toliko za uvod.

In kam nas pelje pot današnjega izleta? Tokrat v osrednji del KRASA v vas Dutovlje, kjer se bomo sprehodili po »teranovi krožnipoti ». Na poti bomo spoznali vse zanimivosti iz preteklosti. Občudovali bomo lahko tudi urejenost okoliških vinogradov, kjer raste vinorodna trta refošk iz katerega nastane vino teran. V začetku 20. stoletja je bila tu zgrajena vojaška železnica, pretovorne postaje, nakladalne rampe in kaverna. Šli bomo tudi po cesti Marije Terezije, ki je bila poimenovana kot semenjska pot in mimo avstro-ogrskega pokopališča. Na poti bo še vrsto zanimivosti, kjer se bomo ustavili in si jih tudi ogledali. Za pot , ki je kot rečeno zelo zanimiva in tudi primerna za vse udeležence. Zanjo bomo potrebovali, do 3 ure nenaporne hoje. Med vožnjo z avtobusom, do izhodišča našega potepanja se bomo dogovorili o podrobnostih in tudi morebitni razdelitvi v dve skupini. V Dutovljah si bomo tudi ogledali spominsko sobo pisatelja Borisa Pahorja.

ČAS HOJE: od 2 do 3 ure
OPREMA: primerna obutev – planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek, v nahrbtniku so sedaj tudi dereze, pa gamaše in še kaj…..
HRANA: iz nahrbtnika ali pa v znanem gostinskem lokalu na naši poti Grahovem Brdu
DATUM PRIJAVE: do torka 17.1.2023
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 07.30 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), Migojnice 07.50 in Zabukovica 08.00 uri in AP Žalec ob 08.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288; email: franci.naraks@gmail.com

Objavil Administrator dne čet, 5 jan 2023
tags:

Pohod: Uršlja gora - Plešivec (1699 mnm)

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
v soboto, 14.januarja 2023
Pohod na Uršljo goro Plešivec 1699 mnm.

Vabim vas na planinski pohod na Uršljo goro. Uršlja gora leži med Šaleško dolino in Koroško. Naš pohod bomo začeli pri Iverčkem jezeru. Čaka nas tri ure dolg pohod do koče. Pot v osnovi ni zahtevna je pa odvisno kakšne bodo snežne razmere. Za varno hojo potrebujemo planinske čevlje, gamaše, pohodne dereze in palice ter dodatna oblačila v nahrbtniku.

Dobimo se na parkirišču pred trgovino Mercator in hotelom v Žalcu v soboto 14.1.2023 ob 7.30 uri. Z lastnimi vozili se bomo odpravili do izhodišča pri Iverčkem jezeru. Odpravili se bomo proti koči in naprej proti vrhu. Pot pelje čez čudovita strma pobočja. Po vzponu sledi malica pri koči in nato skok do vrha kjer je čudovit razgled. Koča na Uršlji gori je odprta. Vračali se bomo po isti poti do našega izhodišča.

Veselim se srečanja z vami. Vsem želim vesel in varen korak v novem letu.
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Miran Puc 031 640 240; email: miranpuc971@gmail.com

Objavil Administrator dne pon, 2 jan 2023
tags:

Pohod: Travna gora (906 mnv)

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
v četrtek, 17. novembra 2022
» TRAVNO GORO»

Narava dobiva lepo jesensko odejo s prečudovimi barvami listja.Tako smo tudi naravnali naš 134. Izlet ljubiteljev četrkov za sprehod v tej lepi naravni spremembi. Izbrali smo območje dežele rokodelcev okolico Sodražice. Naši točki sta Nova Štifka in planinski dom na Travni gori 906 mnv ..

Naša pot se bo pričela na parkirišču frančiškanskega samostana in cerkve v Novi Štifti. Tu se vsako leto 27. aprila zbere velika množica motoristov ob opravljanju žegnanja. Ogledali si bomo zanimivo romarsko cerkev, ki je primer izvirne baročne arhitekture osmerokotnega prostora in zvonika. Po ogledu pa bomo odšli proti Travni gori s predhodno razdelitvijo v dve skupini, ki bosta ubrali krajšo in daljšo varianto našega sprehoda. Za pot do doma na Travni gori bomo potrebovali približno 1 do 2 uri nenaporne hoje. Toliko za uvodne informacije, vse ostalo pa se bomo dogovorili, kot vedno med vožnjo z avtobusom. Vmesni postanek za kavo bo na poti v Turjaku.

V avtobusu priporočamo uporabo zaščitne maske.

ČAS HOJE: od 1 ure do 3 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, dežnik, pohodne palice, dovolj osvežilne tekočine
HRANA: iz nahrbtnika ali na kmečkem turizmu ob poti
DATUM PRIJAVE: do torka 15. novembra 2022 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 07.45 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), Migojnice 08.00 in Zabukovica 08.10 uri in AP Žalec ob 08.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Objavil Administrator dne pet, 11 nov 2022
tags:

Pohod: Meranovo in Pečke

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
v četrtek, 20. oktobbra 2022
» MERANOVO IN PEČKE»

Jesen je tu, ki s svojo čudovito paleto barv, barva naravo in rastlinje. Za 133. izlet četrtkarjev in četrtkaric smo izbrali območje Limbuškega Pohorja. Gremo na dve lepi, izredno zanimivi točki, ki nudita lep razgled na okolico Maribora, pa Kozjeka in v lepem vremenu vse, do stolpa Vinarium v Lendavskih goricah. Naš cilj sta Meranovo in planinska koča na Pečkah.

Nekaj zanimivosti o Meranovem:
Nadvojvoda Janez je leta 1822 kupil posestvo Meranovo , ter ga uredil v vzorno vinogradniško posest. Čas, ki ga je zaznamoval nadvojvoda Janez predstavlja začetek sodobnega vinogradništva. O nadvojvodi, kakor tudi vseh zanimivostih, ki so povezane z razvojem Meranovega od leta 1822 pa, do danes je predstavljeno v zanimivi muzejski razstavi. Za ogled razstave in predstavitev bomo plačali 2 € po osebi. Predstavitev v živi besedi in sliki traja predvidoma 30 minut.
Naša pot se bo pričela na parkirišču pod Meranovem na Vrhovskem dolu nad Limbušem. Tu se bomo razdelili v dve skupini in šli na krajšo in daljšo varianto našega sprehoda. Skupina, ki bo šla na daljšo pot, do planinske postojanke na Pečkah si bo prav tako ogledala razstavo na Meranovem in nato odšla proti planinski postojanki. Za pot v eno smer bo potrebovala cca 1,30 ure hoda. Pot je zanimiva in poteka delno po grebenu od Meranovega in se kasneje vzpne po gozdnati poti proti vrhu Pečk. Postojanka Pečke je na 720 mnv. Po počitku se vračamo nazaj na parkirišče v Meranovem od koder gremo z avtobusom na topel obrok k Vnukcu v Limbušu.
Druga skupina ima isto izhodišče na parkirišču od koder bo šla, po krajši krožni poti mimo vinogradov, čebelnjaka pa vse, do Meranovega, ki se nahaja na 500 mnv. . Za pot bo potrebovala 1 uro hoda. Za vse udeležence bomo poskrbeli, da bodo prišli na Meranovo in si ogledali razstavo, vinsko klet in se tudi okrepčali. Toliko za uvodne informacije, vse ostalo pa se bomo dogovorili, kot vedno med vožnjo z avtobusom. Vmesni postanek za kavo bo na poti . V avtobusu priporočamo uporabo zaščitne maske.

ČAS HOJE: od 1 ure do 3,5 ur
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, dežnik, pohodne palice, dovolj osvežilne tekočine
HRANA: iz nahrbtnika ali v planinski postojanki
DATUM PRIJAVE: do torka 18. oktobra 2022 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 07.45 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), Migojnice 08.00 in Zabukovica 08.10 uri
in AP Žalec ob 08.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Objavil Administrator dne pon, 10 okt 2022
tags:

42. jesenski pohod na Hom

Planinsko društvo
Zabukovica
vabi v soboto, 15. oktobra 2022
na tradicionalni
42. jesenski pohod na Hom in
50 let Savinjske planinske poti


Start pohoda je ob 9 uri pri OŠ Griže.
Pohod je primeren za vse starostne skupine,
po krajši prireditvi ob 50 letnici SPP vabljeni na prijetno druženje na Homu.

Objavil Administrator dne pon, 10 okt 2022
tags:

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666