header photo

Drameljski tradicionalni pohod

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
Vodniški odsek
te vabi
v soboto, 08.02.2020, slovenski kulturni praznik (Prešernov dan), na v letnem programu PD Zabukovica planiran pohod.

Letos je na ta dan kar precej organiziranih pohodov (zimski pohod na Peco, pohod na Mrzlico, Prešernov pohod Tešanovci, Črni vrh iz Mislinje, Šmohor iz Liboj, Martinov pohod, ……), za enega se je pač bilo treba odločiti- pa pojdimo letos na malce daljši in morda tudi širok Drameljski tradicionalni pohod.

Jutranji zbor pohodnikov bo na AP Žalec ob 6,45 uri, v Dramlje se bomo prepeljali z osebnimi vozili.

Planinsko društvo Dramlje organizira že 39. pohod za krepitev zdravja in v spomin na pohod »legendarne XIV. divizije«, ki je 13. in 14. februarja  leta 1944 osvobajala te kraje.

Dolžina celotne poti je okoli 20 km, od tega okoli 8,5 km po poti »Štirinajste«. Markirana pot nas bo vodila od GD Dramlje - 1. KT mimo rojstne hiše Miloša Zidanška v Straži na Gori – domačija Majger - Kožuh - 2. KT, čez Zgornje in Stare Slemene – domačija Kumšek -  3. KT (daljša pot levo, krajša desno) do Žičke kartuzije, po dolini sv. Janeza do cerkve v Špitaliču, kjer zavije desno v Grušce – domačija Jankar -  4. KT. Vmes bomo obiskali še našo prijateljico Škrbinko, ob celotni poti pa bo verjetno odprto kar nekaj zidanic.

V Žički kartuziji se lahko odločimo  za 2. varianto poti. Pri najstarejšem gostišču v Sloveniji - Gastuž zavijemo proti jugu - smer Dramlje (na drugem ovinku se levo odcepi bližnica za 4. KT), do vrha hriba. Pri hiši Stare Slemene št. 16 zavijemo levo v hrib in uživamo v lepem razgledu na Dramlje in celoten vzhodni del Celjske kotline. Pot po razvodnici med Savo in Dravo pelje do 4. KT v Grušcah.

Pot se nadaljuje preko Vodul na Uršulo do planinske postojanke - 5.KT, kjer je zaključek pohoda, vpis udeležencev ter podelitev značk in priznanj. Po daljšem počitku in druženju se bomo spustili v Dramlje do jutranjega izhodišča (povzeto po vabilu PD Dramlje, nekaj dodano).

Zmerne hoje se bo nabralo za okoli 6 in pol do 7 ur.

Pohod bo v vsakem vremenu in je na lastno odgovornost, oprema naj bo primerna vremenskim razmeram. Hrana je iz nahrbtnika in po želji v planinski postojanki na Uršuli. Vse informacije in prijave so zaradi org. prevoza potrebne  do vključno petka, 07.02.2020 do 12. ure : Bogomil Polavder-Milan 041-688-055, milan.polavder@gmail.com

 

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666