header photo

Pohod: Dovžanova sosteska

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
» LJUBITELJI ČETRTKOV »
te vabi
na izlet v DOVŽANOVO SOTESKO
v četrtek 20.09.2018

Tokrat gremo četrtkarji na Gorenjsko, v Dovžanovo sotesko pri Tržiču. Dovžanova soteska sodi med geološko najbolj zanimivih območij v Sloveniji. Nahaja se 3,2 km severovzhodno od Tržiča, kjer jo je tok tržiške Bitrice vrezal globoko v osrčje Karavank. Zaradi ohranjenega nahajališča okamnin, velikega števila fosilnih živalskih skupin in vrst je posebnost v svetovnem merilu. Zato je od leta 1988 zavarovana kot naravni spomenik.

Prvi del naše poti se bo pričel na parkirišču v Čadovljah, nadaljevali jo bomo po levem bregu Tržiške Bistrice skozi Bornov tunel mimo geološkega stebra, do Doline. Tu si bomo v Razstavno izobraževalnem središču pod strokovnim vodstvom ogledali razstavne eksponate. Vrnili se bomo po isti poti, do parkirišča, kjer nas bo čakal avtobus in se odpeljali v mesto Tržič. Če pa bi koga zamikalo, se lahko dogovorimo za vrnitev po Bencetovi poti, ki je delno zahtevna, opremljena z jeklenico in klini. Za pot od parkirišča skozi Dovžanovo pot z ogledom eksponatov v razstavnem izobraževalnem centru v Dolini in nazaj bomo potrebovali 2,5 ur hoda.

V drugem delu našega potepa po Gorenjski pa bi se v Tržiču sprehodili po starem mestnem jedru in si šli ogledati izredno zanimiv Tržiški muzej. V njem so shanjeni eksponati prepoznavni za usnjarsko dejavnost Tržiča, nekaj eksponatov obrtne dejavnosti in preko 1800 različnih vrst smuči od najstarejših, do smuči , ki so jih imeli oziroma uporabljali naši proslavljeni smučarski tekmovalci kot so: Šlibar, Križaj, Stenmark, Jerman, Košir in drugi. Ogled muzeja bo pod strokovnim vodstvom. Zanesljivo naj ne bo nikogar med nami, ki si ne bo vzel časa za ta ogled bogate dediščine in zgodovine Tržiča.

Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: od 1 do 2,5 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek,
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok v gostinskem lokalu v okolici Tržiča
OBISKI : 

  • Razstavno izobraževalno središče Dolina - participacija za ogled 1 €
  • Tržiški muzej usnjarstva in smuči –participacija za ogled 2,5 €

DATUM PRIJAVE: od sobote 01.09. do nedelje 09.09.2018 in od ponedeljka 17.09.2018 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje nasproti parkirišča ( Lidl ) na AP Nova vas ( 3 ) 07.00, AP Žalec 07.10, Migojnice 07.15 in Zabukovica 07.20 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666