header photo

Pohod: Meranovo in Pečke

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
v četrtek, 20. oktobbra 2022
» MERANOVO IN PEČKE»

Jesen je tu, ki s svojo čudovito paleto barv, barva naravo in rastlinje. Za 133. izlet četrtkarjev in četrtkaric smo izbrali območje Limbuškega Pohorja. Gremo na dve lepi, izredno zanimivi točki, ki nudita lep razgled na okolico Maribora, pa Kozjeka in v lepem vremenu vse, do stolpa Vinarium v Lendavskih goricah. Naš cilj sta Meranovo in planinska koča na Pečkah.

Nekaj zanimivosti o Meranovem:
Nadvojvoda Janez je leta 1822 kupil posestvo Meranovo , ter ga uredil v vzorno vinogradniško posest. Čas, ki ga je zaznamoval nadvojvoda Janez predstavlja začetek sodobnega vinogradništva. O nadvojvodi, kakor tudi vseh zanimivostih, ki so povezane z razvojem Meranovega od leta 1822 pa, do danes je predstavljeno v zanimivi muzejski razstavi. Za ogled razstave in predstavitev bomo plačali 2 € po osebi. Predstavitev v živi besedi in sliki traja predvidoma 30 minut.
Naša pot se bo pričela na parkirišču pod Meranovem na Vrhovskem dolu nad Limbušem. Tu se bomo razdelili v dve skupini in šli na krajšo in daljšo varianto našega sprehoda. Skupina, ki bo šla na daljšo pot, do planinske postojanke na Pečkah si bo prav tako ogledala razstavo na Meranovem in nato odšla proti planinski postojanki. Za pot v eno smer bo potrebovala cca 1,30 ure hoda. Pot je zanimiva in poteka delno po grebenu od Meranovega in se kasneje vzpne po gozdnati poti proti vrhu Pečk. Postojanka Pečke je na 720 mnv. Po počitku se vračamo nazaj na parkirišče v Meranovem od koder gremo z avtobusom na topel obrok k Vnukcu v Limbušu.
Druga skupina ima isto izhodišče na parkirišču od koder bo šla, po krajši krožni poti mimo vinogradov, čebelnjaka pa vse, do Meranovega, ki se nahaja na 500 mnv. . Za pot bo potrebovala 1 uro hoda. Za vse udeležence bomo poskrbeli, da bodo prišli na Meranovo in si ogledali razstavo, vinsko klet in se tudi okrepčali. Toliko za uvodne informacije, vse ostalo pa se bomo dogovorili, kot vedno med vožnjo z avtobusom. Vmesni postanek za kavo bo na poti . V avtobusu priporočamo uporabo zaščitne maske.

ČAS HOJE: od 1 ure do 3,5 ur
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, dežnik, pohodne palice, dovolj osvežilne tekočine
HRANA: iz nahrbtnika ali v planinski postojanki
DATUM PRIJAVE: do torka 18. oktobra 2022 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 07.45 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), Migojnice 08.00 in Zabukovica 08.10 uri
in AP Žalec ob 08.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666