header photo

Pohod: na Goričko

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
na GORIČKO
v četrtek, 21. novembra 2019

Narava v jeseni se obdaja z čudovito paleto barv in ta kombinacija barv se odraža na jesenskem drevju in že odpadlem listju. Za opazovanje in tudi občudovanje teh sprememb jesenskih barv v naravi smo za 105. izlet izbrali območje krajinskega parka Goričko. S potepom po delu krajinskega parka bomo spoznali in videli bogastvo, ki ga skriva in kaže Goričko.
Naša pot se bo začela z ogledom gradu Grad , ki soji nad naseljem Grad, ki je tudi sedež občine. Grajsko poslopje datira kot središče posestva Lyndwa iz leta 1214. Več o nastanku in zgodovini bomo izvedeli z obiskom gradu, mogočne stavbe s svojimi 365 sobami. Tu nas bodo pod strokovnim vodstvom popeljali skozi zgodovino nastanka gradu. Ogled gradu bo predvidoma trajal dobro uro.
Zatem pa se bomo po ustaljenem postopku razdeli v dve skupini.
Prva skupina bo šla od izhodišča na gradu po olivinovi doživljajski poti. Pot je dolga 4 km. Ob poti si bomo ogledali evangeličansko cerkev Marije Vnebovzete in Rajserjevo domačijo. Pot bomo nadaljevali mimo Kačeve mlake vse, do opuščenega kamnoloma, kjer so kopali bazaltni tuf in olivin. Po vrnitvi na izhodišče parka pri gradu, če vam bo hoje premalo,si bomo ogledali še kripto grobnico grajskih velikašev. Od gradu je oddaljena 2 km hoda. Skupno bo hoje za olivinovo pot in sprehod do kripte 1 do 2 uri hoda.
Druga skupina se bo odpeljala do Maravcev, kjer bo opravila daljši sprehod. Šli bomo po delu Panonske poti. Pobliže si bomo ogledali okolico Term 3000 in evangeličansko cerkev v Moravcih. Od tu pa bomo nadaljevali pot po zeleni poti iz Moravskih toplic, do Sebeborcev, kjer imamo zagotovljen topli obrok. Na tej celotni poti, ki je zelo razgibana se nam bo pokazala vsa raznolikost narave, gozdov, njiv, potokov, skratka pot za našo dušo in srce.
Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: od 1,30 do 3 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek,
VSTOPNINA: ogled gradu Grad 3 € po osebi
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok na poti domov
DATUM PRIJAVE: do torka 19.11.2019 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 06.50 ( 200 m od Lidla proti
Dečkovi cesti), AP Žalec 07.00, Migojnice 07.05 in Zabukovica 07.10 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288,  email: franci.naraks@gmail.com

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666