header photo

Pohod: Po teranovi poti

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
PO TERANOVI POTI
v četrtek, 19. januarja 2023

Novo leto, nove planinske poti, ter prijetna planinska druženja so pred nami v letu 2023. V tem letu, ko začenjamo 13. sezono planinskih pohodov četrtkarjev in četrtkaric, smo pred pomembnim mejnikom naših dejavnosti saj bomo v polletju prišli, do 10.000 udeleženke-ca naših izletov. Ta dogodek bomo še posebno obeležili na svečan način. Toliko za uvod.

In kam nas pelje pot današnjega izleta? Tokrat v osrednji del KRASA v vas Dutovlje, kjer se bomo sprehodili po »teranovi krožnipoti ». Na poti bomo spoznali vse zanimivosti iz preteklosti. Občudovali bomo lahko tudi urejenost okoliških vinogradov, kjer raste vinorodna trta refošk iz katerega nastane vino teran. V začetku 20. stoletja je bila tu zgrajena vojaška železnica, pretovorne postaje, nakladalne rampe in kaverna. Šli bomo tudi po cesti Marije Terezije, ki je bila poimenovana kot semenjska pot in mimo avstro-ogrskega pokopališča. Na poti bo še vrsto zanimivosti, kjer se bomo ustavili in si jih tudi ogledali. Za pot , ki je kot rečeno zelo zanimiva in tudi primerna za vse udeležence. Zanjo bomo potrebovali, do 3 ure nenaporne hoje. Med vožnjo z avtobusom, do izhodišča našega potepanja se bomo dogovorili o podrobnostih in tudi morebitni razdelitvi v dve skupini. V Dutovljah si bomo tudi ogledali spominsko sobo pisatelja Borisa Pahorja.

ČAS HOJE: od 2 do 3 ure
OPREMA: primerna obutev – planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, pohodne palice, osvežujoč napitek, v nahrbtniku so sedaj tudi dereze, pa gamaše in še kaj…..
HRANA: iz nahrbtnika ali pa v znanem gostinskem lokalu na naši poti Grahovem Brdu
DATUM PRIJAVE: do torka 17.1.2023
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 07.30 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), Migojnice 07.50 in Zabukovica 08.00 uri in AP Žalec ob 08.00
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288; email: franci.naraks@gmail.com

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666