header photo

Pohod: Polhograjska gora

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
te vabi na izlet
» l j u b i t e l j e v č e t r t k o v »
na POLHOGRAJSKO GORO 824 nmv
v četrtek, 19. septembra 2019


Vročina poletja je za nami, saj počasi vstopamo v mirnejše vremenske razmere. Gremo na 103. izlet ljubiteljev četrtkov in sicer na območje Polhograjskega hribovja. Naš cilj bo:

  • Polhograjska gora,
  • ogled graščine, v kateri je muzej pošte in telekomunikacij, ki je del
    tehniškega muzeja Slovenije,
  • graščinski park s starodavno lipo in Neptunovim vodnjakom,
  • sprehod skozi polhov doživljajski park ob vznožju Polhograjske gore, pa še marsikaj zanimivega, kar vam bomo povedali in pokazali na sami poti.

Kot vedno, saj je to že naša stalnica, se bomo že na avtobusu dogovorili, v katero skupino se boste po lastni presoji vključili.

Prva skupina bo šla od izhodišča pri graščinskem parku, proti vrhu Polhograjske gore, ki je na višini 824 mnv. Pot je srednje zahtevna in razmeroma strma. Za pot na vrh bomo skupaj s počitki potrebovali okoli 1,30 do 2 ure hoda. Na vrhu Gore, kot jo imenujejo domačini, stoji cerkev s. Lovrenca. Po izročilu je bil zavetnik ubogih, gasilcev, steklopihalcev, likalk in kuharjev. V lepem vremenu se nam na vrhu Gore odpre čudovit pogled na hribovje v ožji in širši okolici. Videli bomo Julijce s Triglavom, pa Savinjsko Kamniške Alpe z Ojstrico in Planjavo. Če boste dobro pogledali boste videli tudi naše hribovje Čemšeniško planino, pa Mrzlico, Kum in še kaj. Sestopili bomo po gozdni cesti , po krožni poti, preko kraja Briše v Polhov Gradec. Pot je krožna in zanjo bomo potrebovali približno 2 uri hoda.

Druga skupina bo šla po ogledu muzeja pošte in telekomunikacij po Blagajevi poti, do čebelarske hiše, spomenika grofu Blagayu, do grajskega vodnega zajetja,od koder se bo povzpela na Kalvarijo. Vrnila se bo preko starega trškega jedra na izhodišče pri graščini. Za pot bo porabila, do 1,30 ure nenaporne hoje. Domov se vračamo v poznih popoldanskih urah.

ČAS HOJE: od 1,30 do 4 ure
OPREMA: primerna obutev, oblačila primerna vremenu, pohodne
palice, osvežujoč napitek
VSTOPNINA: za ogled muzeja pošte in telekomunikacij s poročno dvorano Polhovega Gradca je prispevek 1,60 €, če pa želimo še vodiča, pa je prispevek povečan za 20 € vračunana celotna skupina
HRANA: iz nahrbtnika in topli obrok v Polhograjskem domu
DATUM PRIJAVE: do torka 17.09.2019 oziroma do zasedbe avtobusa
ODHODI: Celje na AP Nova vas ( 3 )- pred garažno hišo 06.50 ( 200 m od Lidla proti Dečkovi cesti), AP Žalec 07.00, Migojnice 07.05 in Zabukovica 07.10 uri
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Franci NARAKS 041 / 763-288, email: franci.naraks@gmail.com

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666