header photo

Pohod: Rombon

PLANINSKO DRUŠTVO ZABUKOVICA
VABI na
ROMBON
v soboto 20. avgust  2017

Rombon je razgledna gora nad Bovcem. Poznana je predvsem po tem, da je to gora z največ umetno narejenimi rovi v Sloveniji. Med 1.svetovno vojno so na tej gori kopali rove kateri so še vedno vidni in jih je res veliko. Razgled z vrha je zelo lep po zahodnih Julijskih Alpah. Lepo so vidni tudi Mangart, Jalovec in Triglav.

S parkirišča se usmerimo na široko pot, ki se nahaja na nasprotni strani ceste od trdnjave Kluže. Pot, ki se komaj znatno vzpenja nas po nekaj minutah hoje pripelje do vojaškega predora. Ker je predor kar precej dolg nam bo v pomoč čelna ali katera druga svetilka. Za predorom nas pot pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri Na Robu, 1313. Pot se nato za krajši čas strmo vzpne, nato pa se nadaljuje v rahlem prečnem vzponu z nekaj razgledi proti trdnjavi Kluže. Po približno 30 minutah hoje pa nas pot pripelje do naslednjih vojaških utrdb (trdnjava Fort Hermann).
Naprej nadaljujemo desno v smeri Rombona po poti, ki se vzpenja skozi gozd kar strmo navzgor. Na razpotjih nadaljujemo po markirani poti oziroma se držimo oznak Na Robu, višje pa le še oznak 1313. Po dobrih dveh urah hoje nas pot pripelje do lepe razgledne točke, kjer se nam odpre razgled proti bližnji Jerebici in ostalim goram nad dolino Koritnice. Pot gre nato ponovno v gozd in nas pripelje do razpotja dveh poti. Levo kota 1313, naravnost pa Rombon. Usmerimo se na pot proti Rombonu in sledimo markacijam. Strmina poti nato popusti in pot nas pripelje iz gozda, kjer se nam odpre lep razgled na Bovško kotlino in goram nad njo. Do sedaj lepa pot pa naprej postane komaj vidna. Pot naprej nas pelje čez travnata pobočja po komaj vidni stezici (za lažje orientiranje so nam v pomoč markacije). Sledi prečenje kratkega pasu gozda, nato pa se pot začne vzpenjati po pobočju poraslim z rušjem. Tu nas pot pripelje do stare vojaške mulatjere, kateri sledimo naprej. Vse bolj razgledna pot nas nato pripelje do naslednjih vojaških utrdb. Na tem delu nas pot pelje med obzidji ruševin. Pot na tem delu je zelo dobro markirana tako, da se v labirintu obzidij ne moremo izgubiti. Pot naprej se še nekaj časa vzpenja po mulatjeri, nato pa zavije levo na travnata pobočja. Naprej v zmernem vzponu prečimo mestoma nekoliko bolj strma travnata pobočja (v mokrem nevarnost zdrsa). Pot naprej nas pripelje v manjšo neizrazito dolinico po kateri se vzpnemo do neizrazitega sedelca, kjer se priključimo poti iz Bovca (Za Vrzelno).

Nadaljujemo desno po poti, ki se zelo strmo vzpne čez krajši skok. S pomočjo naravnih oprimkov se povzpnemo stopnjo višje (5m). Na tem delu je potrebna velika previdnost, sploh pri sestopu.

Pot se nato položi in se nadaljuje po vršnem zmerno strmem pobočju gore. Tej vse bolj razgledni poti nato sledimo do vrha Rombona. Vračamo se preko Čukle proti trdnjavi Kluže.

ČAS HOJE:  8,5-9 ur  lahka označena pot
OPREMA: dobro uhojeni čevlji, pohodne palice,zaščita proti soncu, svetilka .
HRANA: iz nahrbtnika
DATUM PRIJAVE: četrtek 03. 08. 2017
ODHODI: Migojnice 4.00
PREVOZ : Kombi ali lastni prevoz
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Cveto Jančič  041/740-753

 

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666