header photo

Pot kulturne dediščine« Žirovnica – Vrba

Planinsko društvo Zabukovica
Planinsko društvo Žalec Planinsko društvo
Pošte/Telekom Celje
vabijo
ob kulturnem prazniku - 8. februarja 2023
na »Pot kulturne dediščine«
Žirovnica – Vrba

Pot kulturne dediščine Žirovnica je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji. Povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod mogočnim Stolom: Prešernovo rojstno hišo v Vrbi, rojstno hišo Matije Čopa v Žirovnici, čebelnjak Antona Janše v Breznici in rojstni hiši pisateljev Frana Saleškega Finžgarja v Doslovčah in Janeza Jalna na Rodinah. Nikjer v Sloveniji ni na tako majhnem koščku rojenih toliko znamenitih mož. Vse te znamenitosti si bomo seveda ogledali.
Krožna pot je dolga 8 kilometrov, speljana je po vaških in poljskih cestah, en del tudi po pašniku nad vasmi. Označena je z usmerjevalnimi tablami. Pot je nezahtevna, primerna za vsakogar z nekaj kondicije. Zanjo bomo z ogledi vred potrebovali do pet ur.
Pričetek pohoda je pri rojstni hiši Matije Čopa v Žirovnici. Pri osnovni šoli si bomo ogledali alejo slavnih, obiskali staro kovačijo, šli mimo Breznice do Finžgarjevih Doslovč, naprej do Rodin (Jalen), nato pa počez čez gmajno do Vrbe. Tu bo ob 13. uri osrednja proslava, posvečena našemu največjemu pesniku.
Čeprav je pot primerna za vse starosti in ni zahtevna, prilagodite opremo vremenu in osebni potrebi (palice, obutev, topla oblačila…) Hrana in pijača je iz nahrbtnika.
Zaradi ureditve prevoza vas prosimo, da se prijavite do petka, 3. 2. 2023. Ob prijavi navedite, kje boste vstopili na avtobus.

Prijave zbirajo:
za PD Zabukovica: Milan Polavder 030 650 828
za PD Žalec (seniorji): Dušan Šip 031 320 242
za PD PT Celje: Ferdo Glavnik 031 323 353

Odhod izpred Telekoma Celje Lava 1 ob 6:30, Žalec AP (avtobusna postaja) 6:40 in Polzela 6:50.

Vizitka PD Zabukovica

Planinsko društvo Zabukovica
Migojnice 6
3302 Griže
Elektronska pošta: pdzabukovica@pzs.si

Kontakti

Predsednik: Srečko Čulk, GSM: 031 344 33
Tajnik in podpredsednik: Cveto Jančič, GSM: 041 740 753

Oskrbnik postojanke na Homu:
Skornšek Sandi, GSM: 040 550 666