header photo

Poročilo: 23. pohod žena na Hom

S Pohodi žena na Hom smo pričeli leta 1988 na pobudo takratnih oskrbnikov planinskega doma na Homu Štefke in Pavla Razboršek. V teh letih in vse do danes se je pohoda udeležilo več kot 3700 žena in deklet. Najštevilnejša udeležba doslej je bila na 16. Pohodu leta 2003, ko se je v evidenco vpisalo 233 žena in deklet. Najmanjša udeležba je bila na 13. Pohodu leta 2006, ko se je zaradi izredno slabega vremena vpisalo le 70 udeleženk pohoda. Danes, na 23. Pohodu žena in deklet se je v evidenco vpisalo 165 pohodnic, kar nekaj pa je bilo takih, ki tega niso želele.

Še nekaj statističnih podatkov:

Za 5x udeležbo na pohodu je nagrado spominski kozarec tokrat prejelo 8 pohodnic, za 10x udeležbo so dobile spominsko poslikavo na opeko 4 pohodnice, za 15x udeležbo je dobilo 6 pohodnic žgano sliko na les z motivom planinske postojanke na Homu, za 20x udeležbo pa sta bili tokrat nagrajeni s pisnim Priznanjem in praktičnim darilom Barbara Grobelnik iz Pongraca in Toplak Neža iz Kasaz. Na vseh 23 pohodih so bile tokrat prisotne 4 pohodnice in sicer: Andreja Borštner iz Pongraca, Terezija Pišek iz Griž, Magda Ježovnik iz Migojnic in Frida Kuder iz Pongraca. Tudi te udeleženke so prejele za trud in prizadevnost praktične nagrade. Seveda smo nagradili tudi najmlajšo udeleženko tokratnega pohoda,to je bila ponovno Maja Ribič iz Velenja,najstarejša udeleženka pohoda pa je bila ponovno tudi Nežika Ribič iz Zabukovice, ki nista v sorodu in sta tudi dobili spominski darili. Sicer so prišle udeleženke pohoda iz vseh vetrov, to je iz Mojstrane, Kresnic, Celja, Trbovelj, Ljubljane, Slovenj Gradca, Šentruperta na Dolenjskem, največ pa jih je bilo seveda iz Spodnje savinjske doline. Na koncu smo podeli nagrade še za skupine, ki so se pohoda udeležile najštevilčnejše. Tokratne nagrade so prejeli: skupina PD Liboje skupaj z PGD Liboje, PD Šempeter in že petnajstič zapored udeleženci Planinske skupnosti Andraž.

Organizator 23. pohoda žena na Hom je bilo kot vedno tudi tokrat PD Zabukovica, za nagrade in priznanja pa so prispevali:

  • Konrad Sodin-Rado s.p. Vitanje;
  • Zavarovalnica Maribor-Boris Lukanc-Luka;
  • Pinter Dragica in Ivan-oskrbnika doma na Homu;
  • Fuchs maziva LSL d.o.o. Brežice-Bogomil Polavder-Milan
  • in PD Zabukovica.

Organizator PD Zabukovica se vsem lepo zahvaljuje.