header photo

Poročilo: 25. pohod žena in deklet na Hom 2012

S pohodi žena in deklet na Hom smo pričeli leta 1988 na pobudo takratnih oskbnikov planinskega doma na Homu ga.Štefke in g.Pavleta Razboršek. Največja udeležba dosedaj je bila na 16.pohodu leta 2003-takrat se je v evidenco vpisalo 233 žena in deklet; najmanjša udeležba je bila v letu 2006 na 19.pohodu, kjer je bilo 70 žena in deklet, takrat je večjo udeležbo preprečilo izredno slabo vreme s polmetersko snežno odejo.

Današnji 25.pohod žena in deklet na Hom je postregel s presežki. Iz Griž in Matk ter malo po svoje je prispelo na Hom, kjer ima planinski dom Planinsko društvo Zabukovica,v evidenco vpisanih točno 220 pohodnic žena in deklet, seveda pa je bilo še kar nekaj takšnih, ki se v evidenco niso vpisale. Ocenjujemo,da je bilo tokrat na Homu več kot  250 žena in deklet, temu pa lahko prištejemo še vsaj 150 do 200 moških spremljevalcev. Najbolj množična skupina je bila skupina 27 žena in deklet iz PD Skalca Hoče-Slivnica, sledijo žene iz Andraža, Polžki iz Rogaške Slatine in gasilke iz Žalca in Liboj. Vse skupine so dobile priložnostna darila. Poleg večinskih udeleženk iz Spodnje Savinjske doline so prišle še iz Celja, Laškega, Slov.Konjic, Ponikve, Kresnic, Velenja, Ljubljane, Trbovelj,…..

Na dosedanjih petih pohodih je bilo danes prisotnih na Homu pet udeleženk, prejele so spominski kozarec. Dosedanjih desetih pohodov so se  udeležile tri pohodnice-za spomin so dobile spominsko opeko s planinskim motivom. Prav tako so tri današnje pohodnice za petnajstkratno udeležbo dobile spominsko darilo- sliko planinskega doma na Homu izžgano na lesu. Za dvajsetkratno udeležbo na tem pohodu smo danes podelili pet spominskih diplom. Štiri pohodnice bile že 25. zapored na pohodu in so za spomin  dobile lepo planinsko knjigo. To so bile: Andreja Borštner iz Pongraca, Terezija Pišek iz Griž, Magda Ježovnik iz Migojnic in Frida Kuder iz Pongraca. Izbrali smo tudi najmlajšo udeleženko pohoda-Neža Strahovnik iz Žalca, ki je prejela spominski nahrbtnik, napolnjen z igračami in šolskimi potrebščinami; najstarejša udeleženka pohoda pa je bila ponovno Nežika Ribič iz Zabukovice, tudi ona je prejela v spomin pohodni nahrbtnik napolnjen z raznimi dobrotami.  

Nasvidenje na 26.pohodu žena in deklet na Hom v letu 2013.

Predsednik PD Zabukovica: Jože Jančič
Organizacijski vodja pohoda:Bogomil Polavder-Milan

Več slik se nahaja na www.skoberne.si