header photo

Poročilo s 5. tradicionalnega pohoda Stari pisker

Pohod je bil v nedeljo, 27.05.2012. Zbirno mesto je bilo v Celju pred Starim piskrom ob 7.30 uri. Zbralo se nas je cca 150 pohodnikov, ki smo po kratkem ogledu Starega piskra odšli proti Zabukovici. Pohod je vodila Janja Polavder, na čelu je vihrala slovenska zastava, ki jo je nosil Pahole Jaka. Ob lepem vremenu in lepi poti ob Savinji smo v 1,5 ure prišli do mostu v Kasazah, kjer je bil 15 minutni počitek  in čas za okrepčilo. Pot smo nadaljevali mimo Mirosana čez Porance v Zabukovico in naprej do Spomenika talcev v Pongracu. Na cilj smo ob spremljavi harmonike prispeli v času, ko se je ob 11. uri pričel pri spomeniku kulturni program.  Vseh udeležencev se nas je zbralo  cca 400, za program pa so poskrbeli Godba na pihala iz Zabukovice,  Januš in Božo-Ubrane strune, učenci OŠ Griže ter Planinski pevski zbor iz Žalca. Program je povezovala Danica Veligošek.

Program so popestrili številni praporščaki iz posameznih društev, pozdravna govora sta  imela župan Janko Kos in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Žalec Marjan Turičnik. Podpisana je bila tudi pristopna izjava veteranske organizacije Borcev za severno mejo generala Maistra.

Po proslavi je sledilo še prijetno druženje, poskrbljeno je bilo tudi za hrano in pijačo.
Prireditev so kot vsako leto  izvedli  Občina Žalec, Združenje borcev za vrednote NOB , KS Grižeter Planinsko društvo Zabukovica.
Zapisal:
Radivoj Kot, tajnik PD Zabukovica