header photo

Poročilo: 6. POM-planinski orientacijski maraton

Zbudili smo se v lepo, hladno, nedeljsko jutro. Pri kmetiji Krašovc, po domače Kotar, pod 607 m visokim Homom, so se udeleženci današnje prireditve pričeli zbirati že malo po sedmi zjutraj. Tu jih je v nadaljnih slabih petih urah čakal start in cilj današnje prireditve.

Štirinajst tekmovalcev za težjo in daljšo progo,nekaj več kot  12 km zračne razdalje, dejansko v naravi pa najmanj 17 km in okrog  850 višinskih metrov, smo z žrebom razdelili v sedem tekmovalnih parov. Na progi,ki je potekala po terenu med Homom, Kamnikom, Bukovico in Savinjo, so morali najti deset kontrolnih točk in opraviti točno izmero smernega kota s pomočjo kompasa. Zmagal je par Izabel iz Postojne  in Tomaž iz Žalca,ki je komaj za štiri točke prehitel drugouvrščena Maria iz Zabukovice in Andreja iz Migojnic. Tudi za naslednje uvrstitve se je bil trd boj, na tretje mesto sta se uvrstila najstarejša tekmovalca tekme Mirko iz Polzele in Cveto iz Migojnic z zaostankom šestih točk za zmagovalcema. Na naslednja mesta so se uvrstili Peter iz Migojnic in Boštjan iz Velenja, pa dalje Nino iz hrvaške Istre in Vanja iz Migojnic, Gašper iz Zabukovice in Klemen iz Migojnic ter sestri Mateja in Andreja iz Griž.

Na lažjo progo zračne razdalje okrog 8,5 km se je podalo trinajst mladih planincev iz osnovne šole Griže,ki pa so tekmovali v treh veččlanskih ekipah. Tudi v tej kategoriji so morali tekmovalci poiskati deset kontrolnih točk.  Zmagala je trojica Matic, Primož in Domen,ostali dve  ekipi pa sta malo zaostali.

Po odlični topli malici in čaju ter prijetnem druženju so vsi tekmovalci prejeli spominske diplome in praktična darila,ki jih je prispevalo  domače Planinsko društvo Zabukovica, picerija  Verde bar iz Petrovč in še nekateri drugi donatorji. Tekmovalci in organizatorji smo se zadovoljni razšli v zgodnjih popoldanskih urah.

Za izvedbo tekmovanja smo ob članih družine Krašovc, p.d.  Kotar, poskrbeli Volodja, Dani in Milan iz PD Zabukovica.

PS: To ni prvoaprilska šala, zgodilo se je v resnici.