header photo

Dragov dom na Homu (605m)

Dom stoji na razglednem hribu Hom nad Savinjsko dolino zraven cerkve sv. Magdalene, ki je v osnovi iz druge polovice 14. stoletja.

PD Zabukovica je uredilo planinsko postojanko v nekdanji mežnariji, ki jo je temeljito adaptiralo in ta so dom odprli 17. septembra 1967. Poimenovan je po Dragu Ocvirku (1891-1976), takrat enem najstarejših in najbolj požrtvovalnih članov PD Zabukovica, ki je vseskozi podpiral gradnjo postojanke in pri adaptaciji mežnarije opravil ogromno prostovoljnega dela. Zemljišče okrog doma je PD podaril Karel Petek-Mežnarjev.

Leta 1970 so prizidali verando in klet ter leta 1972 uredili cesto do podnožja vrha. Potem so zgradili prizidek in obnovili vse prostore. Razširjeni dom so odprli 24. julija 1977. Leta 1979 so ob pomoči teritorialne obrambe napeljali telefon.

V gostinskem prostoru je 32 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 32 sedežev; WC, centralno ogrevanje, elektrika, telefon

Razgledi:

Na vzhodni strani so nad Savinjsko dolino vzpetine severnega dela Posavskega hribovja; v bližini se dviga Bukovica, pred njo sta naselji Griže in Migojnice, za njo pa proti Posavskemu hribovju Zabukovško-Libojska kadunja, kjer so do leta 1966 kopali rjavi premog.

Proti severovzhodu vidimo Celjsko kotlino, Konjiško goro in Boč, na vzhodu pa tudi Donačko goro; na jugovzhodu se lepo vidi Malič, s stolpom RTV; na južni strani so gozdnata pobočja Gozdnika, Kamnika in Mrzlice.

Na zahodni strani je hribovit svet severnega dela Posavskega hribovja z Golavo v ospredju, na njeni desni pa vidimo Savinjsko dolino proti Preboldu, Braslovčam in Polzeli, Goro Oljko, Dobrovlje in Golte.

Proti severu se za Savinjsko dolino s Šempetrom in Žalcem razteza Ponikevska planota, za njo pa se dvigajo Paški Kozjak, Uršlja gora in Pohorje, zadaj pa se kaže tudi Golica.

Dostop:

Avto: do parkirnega prostora, od koder je do doma 20 minut, po lokalnih asfaltnih cestah iz Žalca 8km in iz Šempetra v Savinjski dolini skozi Šešče ter po dolini Kolje skozi Matke 8km.

ŽP, AP Žalec, Šempeter v Savinjski dolini; AP Migojnice, Zabukovica: iz Žalca z lokalnim avtobusom ali po cesti do Migojnic 2,5km, ali do Zabukovice 5km; iz Migojnic (AP pred pošto Griže) prek Boršta 1h30, ob potoku Zibika in mimo Mežnarja 2h, ali prek Bezovnika 2h; iz Zabukovice 1h; iz Šempetra skozi Šešče 2h.

Ture in izleti:

  • Kamnik(856), na vrhu bivak 1h30
  • Gozdnik(1090),simbol Savinjske poti, na vrhu bivak 2h30
  • Golava(836) 1h30.

Prehodi do drugih postojank:

Oskrbnik:Skornšek Sandi

Telefon: 03 57 17 790

GSM:040 550 666 

 

Odprt: ob sobotah in nedeljah ter praznikih od 8.00 do 20.00